Conferinţa republicană a pedagogilor şi maiştrilor din învăţămîntul vocaţional/tehnic, organizată de Ministerul Educației în incinta Colegiului Politehnic din mun. Bălți, desfăşurată la 22 noiembrie 2013, a întrunit 383 de participanţi din zona de nord a țării: înalte oficialităţi ale statului, cadre manageriale şi didactice, maiștri, elevi, agenți economici, reprezentanți ai administrației locale, inclusiv primarul municipiului – dl V. Panciuc, donatori internaționali, parteneri sociali. Conferinţa ce a avut genericul ”Studii vocaţional/tehnice relevante pentru carieră şi piaţa muncii: Acces şi Calitate” a fost organizată în scopul creării unei platforme pentru dezbateri ale actorilor din sectorul educaţiei şi mediului de afaceri,
privind problemele curente şi de perspectivă ale învăţămîntului vocaţional/tehnic din Republica Moldova.
Dna dr. Loretta Handrabura, viceministru al Educaţiei, în alocuţiunea sa s-a referit la acţiunile de perspectivă ale Ministerului Educaţiei în vederea promovării reformei şi îmbunătăţirii calităţii instruirii învăţămîntului vocaţional/tehnic. În opinia oaspetelui, StrategiaEducaţia 2020 propune o viziune complexă şi o abordare sistemică a tuturor treptelor de învăţămînt.
O direcţie a strategiei este sporirea accesului şi a gradului de participare la educaţie şi formare profesională pe parcursul întregii vieţi, în acest sens urmează să fie stabilită legătura învăţămîntului vocaţional/tehnic cu piaţa muncii.
Dna Handrabura a subliniat că este necesară modernizarea Codului Educaţional, aceasta fiind determinată de:
asigurarea funcţionării durabile a SE încontextul dezvoltării durabile a ţării;
redimensionarea viziunii în asamblu asupra schimbărilor a SE;
noua abordare a doctrinei educaţionale.
Cei trei piloni ai noii viziuni a proiectului Educaţia 2020 sînt: acces, calitate, relevanţă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu